Arrangement

  Event

  Lig og lort i Kattesundet

   
  Fredag 13. september 2019 kl. 17-18.15
   
  AOF Brøndby Brøndby Strand Centrum 60, Brøndby Strand
   
  Pris: 140 kr

  Underviser: Hanne Fabricius. Lig og lort i Kattesundet. Kongen, bispen og smedene i Kattesundet (Lig og lort i Kattesundet). Vi mødes foran Københavns Rådhus og hører om udgravningerne på Rådhuspladsen i forbindelse med Metrobyggeriet.

  Her fandt arkæologerne rester af en kirkegård fra 1000-1100-årene samt det største bebyggelses- og håndværksområde fra midten af 1000-tallet og op til 1300-årene, som indtil videre er fundet i København

  Vi fortsætter over i Vartovs gård, hvor den højmiddelalderlige befæstning fra 1300-årene drejede rundt og fortsatte hen langs med havnen (nu: Løngangsstræde). Her boede Tycho Brahe i 1580'erne, hvor han brugte "det gamle byens tårn" til observatorium. Vi går videre op gennem Kattesundet, der IKKE har navn efter døde katte eller en kongelig kattepension, men som indtil omkring 1500 faktisk var navnet på hele kvarteret.

  Området mellem Mikkels Bryggers Gade og Gammeltorv/Nytorv blev sidst i 1000-årene omgivet af en vold og en grav. De nyeste teorier er, at befæstningen omgav en tidlig kongsgård fra 1000-årene, og hvor den for længst forsvundne Sankt Clemens Kirke lå uden for. Måske var dén kongsgård, som Absalon residerede i, inden han opførte sin bispeborg på Strandholmen.

  Vi slutter på Gammeltorv, hvor I skal fornemme middelalderbyens hovedtorv, der i hvert fald har eksisteret siden slutningen af 1100-tallet og måske før. Her stødte alle portgaderne sammen, så kom man ind gennem Vesterport, fortsatte man op ad Smedegade (nu: Vestergade) med sine varer til Torvet, hvor der var en livlig handel.

  Mødested: Rådhuspladsen foran Københavns Rådhus

  Læs mere her: www.tyra.dk &- www.tidsdetektiverne.dk

  Hold: 19-1303


  Del
  Vis kort